Fotonatečaj FATAMORGANA je zaključen!

Ekipa BIVAK se vam ponovno zahvaljuje za sodelovanje in vložen trud.

Letošnja fatamorgana je kot vse kaže črno-bela.

Kakovost je bila glede na količino prejetih fotografij na dobri ravni, zato z veseljem razglašamo zmagovalce:

4. nagrada

Taja Dobrilovič – Varljivost podobe

Varljivost podobe - Taja Dobrilovic

3. nagrada

Luka Ilinčič – Trdna na tleh

Fotografija je nastala na snemanju dokumentarnega filma o prostituciji in ponazarja trdnost, prizemljenost subjekta, hkrati pa zameglejnost družbe, ki subjekta (in njegove drugačnosti oz. posebnosti) ne opazi.

Fotografija je nastala na snemanju dokumentarnega filma o prostituciji in ponazarja trdnost, prizemljenost subjekta, hkrati pa zameglejnost družbe, ki subjekta (in njegove drugačnosti oz. posebnosti) ne opazi.

2. nagrada

Žiga Lovšin – Starka

Do kdaj bomo lahko še gledali takšne obraze? Do kdaj dokumentirali njihov način življenja? Do kdaj bodo južnoameriška ljudstva obdržala svojo identiteto? Do kdaj bomo lahko občudovali njihova barvita oblačila in skromna ognjišča? Globalizacija, ti, ki vse konzumiraš in valjaš vse pred seboj, da svet postaja povsod enako raven! Globalizacija, privid napredka! Si najboljša najslabša stvar, kar jih je, in tudi jaz sem tvoj. Denar, privid sreče. Udobje, privid veselja. Možnost potovanja, privid svobode! Ali sploh kaj zares vidim? Starka ne vidi. Ona miži zaradi svetlobe. A mi, mi se sprehajamo po temi in mislimo, da vidimo. A gledamo le korak pred seboj, vse ostalo je privid, je svet, kakršnega so nam pokazali drugi: mogočni, močni, glasni, potuhnjeni, skriti in zakriti. Svet je v resnici lep. In mi ga vidimo lepega. A ne v njegovi resnični lepoti, preprostosti, prostosti in svetosti. Gledamo ga kot turisti, na brzino, površno, preko ekrana. Ne stopimo vanj. Ne zares. Hodimo po gladini. Za nas je zgolj ideja nečesa čudovitega in nedosegljivega. Je fatamorgana, ki vedno izpuhti, kadar jo hočemo objeti. Vseskozi zaostajamo za en korak. In kadar si v temi in počasen, iztegnjena roka ni dovolj. Fotografija je bila narejena 22. avgusta 2015 nekje na poti El Choro v Boliviji, dokaj blizu La Paza, na drugi strani gora. V trajen spomin jo je vtisnil Kodak T-Max 400 (našponan na ISO 800) s pomočjo Nikona F100 in Nikkorja 28 mm f/1.8G.

Do kdaj bomo lahko še gledali takšne obraze? Do kdaj dokumentirali njihov način življenja? Do kdaj bodo južnoameriška ljudstva obdržala svojo identiteto? Do kdaj bomo lahko občudovali njihova barvita oblačila in skromna ognjišča? Globalizacija, ti, ki vse konzumiraš in valjaš vse pred seboj, da svet postaja povsod enako raven! Globalizacija, privid napredka! Si najboljša najslabša stvar, kar jih je, in tudi jaz sem tvoj. Denar, privid sreče. Udobje, privid veselja. Možnost potovanja, privid svobode! Ali sploh kaj zares vidim? Starka ne vidi. Ona miži zaradi svetlobe. A mi, mi se sprehajamo po temi in mislimo, da vidimo. A gledamo le korak pred seboj, vse ostalo je privid, je svet, kakršnega so nam pokazali drugi: mogočni, močni, glasni, potuhnjeni, skriti in zakriti. Svet je v resnici lep. In mi ga vidimo lepega. A ne v njegovi resnični lepoti, preprostosti, prostosti in svetosti. Gledamo ga kot turisti, na brzino, površno, preko ekrana. Ne stopimo vanj. Ne zares. Hodimo po gladini. Za nas je zgolj ideja nečesa čudovitega in nedosegljivega. Je fatamorgana, ki vedno izpuhti, kadar jo hočemo objeti. Vseskozi zaostajamo za en korak.
In kadar si v temi in počasen, iztegnjena roka ni dovolj.
Fotografija je bila narejena 22. avgusta 2015 nekje na poti El Choro v Boliviji, dokaj blizu La Paza, na drugi strani gora. V trajen spomin jo je vtisnil Kodak T-Max 400 (našponan na ISO 800) s pomočjo Nikona F100 in Nikkorja 28 mm f/1.8G.

1. nagrada

Martina Kmet – Fatamorgana prihodnosti

Obrazi starejših mož, ki zaslepljeno in ponižno korakajo v skupno prihodnosti, medtem, ko dečkov obraz, zazrt v nasprotno smer kliče, po drugačni poti. Kunming, Kitajska, 2011

Obrazi starejših mož, ki zaslepljeno in ponižno korakajo v skupno prihodnosti, medtem, ko dečkov obraz, zazrt v nasprotno smer kliče, po drugačni poti.
Kunming, Kitajska, 2011

 

Vse fotografije so na voljo za ogled pri vhodu v Socialno akademijo, v hodniku, kjer je bila na festivalu fotografska razstava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.