PODATKI O KNJIGI
KOLOFON

Moj Sopotnik : popotniški vodnik, ki to ni
♦ Št. strani: 111
♦ Format: A5
♦ Mehka platnica

Ljubljana, 2020
ISBN 978-961-93095-6-8
COBISS.SI-ID=304292096

Avtorji: Nina Debevec, Jaka Geltar, Raphael Duret Nauche,
Špela Jevšnik in Kristina Kosmač
Fotografije: Jaka Geltar, Arne Hodalič, Matjaž Krivic, Tomo Križnar, Nejc Draganjec, Raphael Duret Nauche, Anja Papuga, Nina Kogej, Romana Dobnikar Šeruga, Dušan Iztok Petek, Shutterstock
Uredil, jezikovno pregledal in oblikoval: Jaka Geltar
Izdala: Socialna Akademija
Tisk: Medium, Žirovnica

Ta vodnik popotnika ne popelje v svet turističnih znamenitosti, ga ne usmerja v dobre restavracije in mu ne ponudi vseh informacij o tem, kako in kam potovati… Za to namreč že obstajajo številni drugi vodniki. Tvoj sopotnik te usmerja k vpogledu vase in k poglabljanju v izkušnjo, kakršno ti vsakič ponudi novo, zate edinstveno popotovanje. K premisleku, kako boš nova spoznanja o sebi in svetu uporabil na svojih domačih tleh.

Potovati ni počitnikovati. Ni samo opazovanje sončnih zahodov in drugih lepih stvari, ki ti naključno prekrižajo pot. Je sprejemanje sebe in drugih, situacij, ki pridejo zraven. Je trening tolerantnosti, vlivanje volje sebi in svojemu sopotniku, je soočenje s strahovi. Bistveno pa je, da vsa ta spoznanja preneseš v svoj vsakdan, ko se vrneš domov, v rutino. Tudi v domačem okolju ne gre vedno vse tako, kot si zamisliš, in naenkrat izgubiš voljo in moč …
Vsaka pot prinese spremembo, spremembe so del poti. Prej, ko se tega zavemo, prej začnemo sprejemati, kar nam popotovanje (lahko) ponuja.
Prej začnemo uživati, se prepustimo in počasi popušča tako imenovan »popotniški stres«. In prav to, da se odpravimo na pot, nas na začetku nagradi z morda povsem novim in zanimivim okoljem, v katerem lahko opazujemo tako spremembe v prostoru kot tudi spremembe, ki se dogajajo v nas. Vsaka pot pusti posledice, ki so kot rezultat dobrih in manj dobrih izkušenj, ki jih na tak način dojemamo v danem trenutku.

Potovanje je proces in ni zasledovanje cilja. Kot ta vodnik, ki te iskreno vabi na pristno, za vsakogar povsem edinstveno popotovanje.

Potovanja so velik privilegij. Želim, da postane ta vodnik kot resna biblija zdravega popotništva. Srečno pot, sopotniki.
Tomo Križnar
Zanimiv občutek je, ko se vrneš domov. Nič ni drugače, vse izgleda enako, diši enako, občuti enako. Spoznaš, da si se spremenil ti.
F. Scott Fitzgerald

O USTVARJALCIH

Nina je popotnica po duši, trenerka in izobraževalka. Glavna pilotka Popotniškega novinarstva. Verjame, da neformalno učenje, ki ga pridobivaš izven formalnega šolskega sistema, vpliva tudi na razvoj osebnostne rasti. Že od nekaj rada dela z ljudmi, v zadnjih letih pa jo zanimajo predvsem odnosi med ljudmi, do sveta in sebe. Meni, da se je pomembno zavedati življenja in ne samo brzeti skozi življenje. Poistoveti se z idejo: z majhnimi, a konkretnimi dejanji soustvarjati svet sprememb.

Jaka je sopilot popotniškega novinarstva, z velikim navdušenjem fotografira, ustvarja filme in to uspešno povezuje in osmišlja s popotništvom: srečevanje z drugimi kulturami odprtih rok, oči in ušes zajeti v en sam trenutek. Verjame in ve, da se človek lahko največ nauči na svojih izkušnjah – če ne poizkusiš, ne veš. Pri fotografiji in snemanju ga, tako kot pri glasbi in jezikih, navdihuje brezmejnost: Vse meje so le v tvoji glavi in vsak ima potencial, da jih zaobide. Ta vodnik ponuja svež pogled na to, kar se dogaja v človekovi notranjosti, ko se v njej aktivira fascinantna prvina, ki jo imenujemo popotovanje, zato njegova izdaja zanj predstavlja mejnik, na podlagi katerega z navdušenjem zre v prihodnost.
www.potovatijeziveti.si

Raphael je boter festivala popotniškega novinarstva Bivak, je z vsakim resnično zavestnim korakom bolj in bolj podkovani popotnik, ki sprejema vsak žebelj v svoji koži na poti dolgega življenjskega učenja. Je romar, ki uživa v bosonogi hoji po sveti Zemlji. V zadnjih 20 letih je kot medkulturni in medreligijski mediator in projektni koordinator prešel meje približno 50 držav. Sebe vidi predvsem kot čudečega se popotnika, ki v novo deželo potuje šele, ko ga tja povabijo lokalne skupnosti, odprte za pristna srečanja, direktne akcije in kreativno umetnost. Kot popotniški novinar se trenutno najbolj osredotoča na naslednje vprašanje: kaj je realnost in kako jo soustvarjam v interakciji z drugimi zavestnimi dušami.

Špela je popotnica, ki jo na potovanjih najbolj navdušujejo ljudje in narava. Njena resnična ljubezen je raziskovanje sveta in s tem nje same. Obožuje najbolj oddaljene in najbolj skrite kotičke dežel, kamor še ne zanese prav vsakega popotnika in pristne stike z ljudmi. Že od nekdaj se udeležuje raznih akcij in projektov, ki pripomorejo k ohranitvi planeta. Verjame v pozitivne vplive, ki bi ga odgovorna potovanja lahko imela na naravo, živali, kulturo in ljudi ter popotnike same.

www.vsestranineba.com

Kristina je popotnica v globine človekove notranjosti. Od nekdaj so jo zanimali ljudje in narava. Prav potovanja so bila tista, ki so jo največ naučila o sebi, odnosih in življenju. V svojih srednješolskih letih je začela s potovanji po različnih državah in skritih kotičkih naše Slovenije, kmalu pa jo je pot zanesla na potovanje vase. Od takrat jo iz leta v leto bolj prevzemajo razsežnosti človekove notranjosti. Spoznala je, da če (s)poznaš sebe, lahko odseve te lepote srečaš, kjerkoli na svetu. Zaveda se, da obstaja nekaj brezčasnega, kar povezuje naš zunanji in notranji svet, ter verjame, da je to tisto, kar je bistveno odkriti in razumeti.

www.drevozivljenja.net