PODATKI O KNJIGI
KOLOFON

Moj Sopotnik : popotniški vodnik, ki to ni
♦ Št. strani: 111
♦ Format: A5
♦ Mehka platnica

Ljubljana, 2020
ISBN 978-961-93095-6-8
COBISS.SI-ID=304292096

Avtorji: Nina Debevec, Jaka Geltar, Raphael Duret Nauche,
Špela Jevšnik in Kristina Kosmač
Fotografije: Jaka Geltar, Arne Hodalič, Matjaž Krivic, Tomo Križnar, Nejc Draganjec, Raphael Duret Nauche, Anja Papuga, Nina Kogej, Romana Dobnikar Šeruga, Dušan Iztok Petek, Shutterstock
Uredil, jezikovno pregledal in oblikoval: Jaka Geltar
Izdala: Socialna Akademija
Tisk: Medium, Žirovnica

Ta vodnik popotnika ne popelje v svet turističnih znamenitosti, ga ne usmerja v dobre restavracije in mu ne ponudi vseh informacij o tem, kako in kam potovati… Za to namreč že obstajajo številni drugi vodniki. Tvoj sopotnik te usmerja k vpogledu vase in k poglabljanju v izkušnjo, kakršno ti vsakič ponudi novo, zate edinstveno popotovanje. K premisleku, kako boš nova spoznanja o sebi in svetu uporabil na svojih domačih tleh.

Potovati ni počitnikovati. Ni samo opazovanje sončnih zahodov in drugih lepih stvari, ki ti naključno prekrižajo pot. Je sprejemanje sebe in drugih, situacij, ki pridejo zraven. Je trening tolerantnosti, vlivanje volje sebi in svojemu sopotniku, je soočenje s strahovi. Bistveno pa je, da vsa ta spoznanja preneseš v svoj vsakdan, ko se vrneš domov, v rutino. Tudi v domačem okolju ne gre vedno vse tako, kot si zamisliš, in naenkrat izgubiš voljo in moč …
Vsaka pot prinese spremembo, spremembe so del poti. Prej, ko se tega zavemo, prej začnemo sprejemati, kar nam popotovanje (lahko) ponuja.
Prej začnemo uživati, se prepustimo in počasi popušča tako imenovan »popotniški stres«. In prav to, da se odpravimo na pot, nas na začetku nagradi z morda povsem novim in zanimivim okoljem, v katerem lahko opazujemo tako spremembe v prostoru kot tudi spremembe, ki se dogajajo v nas. Vsaka pot pusti posledice, ki so kot rezultat dobrih in manj dobrih izkušenj, ki jih na tak način dojemamo v danem trenutku.

Potovanje je proces in ni zasledovanje cilja. Kot ta vodnik, ki te iskreno vabi na pristno, za vsakogar povsem edinstveno popotovanje.

Potovanja so velik privilegij. Želim, da postane ta vodnik kot resna biblija zdravega popotništva. Srečno pot, sopotniki.
Tomo Križnar
Zanimiv občutek je, ko se vrneš domov. Nič ni drugače, vse izgleda enako, diši enako, občuti enako. Spoznaš, da si se spremenil ti.
F. Scott Fitzgerald

O USTVARJALCIH