Bivak je stičišče popotnikov. Je majhen in preprost prostor, v katerem človek doživlja trenutke, ki si jih zapomni.

A Bivaka ne najdemo samo v gorah, ne ne. Vsako leto ga v sredini meseca Oktobra navdušeni popotniki in ljudje, ki jih potovanja bogatijo, postavimo tudi v dolini, kjer obdan z oranžno nitjo v festivalsko-prazničnem vzdušju ohrani vse svoje vrline, kot je odprtost za vse.

Zgodba o Bivaku v dolini se je začela davnega leta 2014. Tisti čas je po naši zeleni deželi vandral romar, ki je imel neverjeten dar. Znal je združevati ljudi in delati spremembe. Za to je potreboval primerno okolje in prostor. Prostor za razvijanje vrednot in zavedanja. Za deljenje svojih izkušenj in navduševanje sopotnikov.

Tako je nastal Bivak I, ki je na naš svet, takšen kot je, pogledal skozi oči dvojnosti: lepote in kaosa.

 

Pomembnosti Bivakovega sporočila se je dobro zavedal tudi pravi Borec za življenje po imenu Tomo,ki je Prvi Bivak v Slovenski Kinoteki odprl z dokumentarnim filmom Kaos Sveta. Filmom, ki bi si ga še (ali pa sploh) danes moral ogledati vsak, ki ga vsaj malo zanima, kako danes izgleda delo profesionalnega popotniškega novinarja. Film si lahko ogledate tukaj:

V drugem Bivaku leta 2015 nas je romar spraševal, Ali vidiš in slišiš isto, kakor jaz? Fatamorgana. Še danes se bolj aktualno vprašanje, ki se močno dotika področja medijev: Kaj je resnica in kaj privid, iluzija?

Nato pa je romar moral oditi svojo pot in se za nekaj časa od svoje druge domovine posloviti. Dom pravega romarja, nomada, je vendar ves svet. Kljub temu, da je odšel svojo pot, je romar duh Bivaka zvesto širil, kamorkoli je zašel in v svoj JO nahrbtnik pridno zbiral izkušnje.

Pot do tretjega Bivaka ni bila enostavna. Jasno pa je bilo, da se do njega lahko pride na več načinov: z nahrbtnikom peš ali z letalom, s kolesom ali z motorjem, lahko pa kar s kombijem oz. hišico na štirih kolesih. S slednjo sta dva

Tako sta dva romantična popotnika potegnila oranžno nit naprej vse do Metelkove, kjer je v Hostel Celici po rednih kakovostnih predavanjih na temeljih filozofije Potuj, Misli, Deli, ki jim je zvesto sledil koncert @Sozvočja Sveta odprl svoja vrata Bivak III.

“Svet je poln meja. Stopimo čez njih.” je Arne Hodalič sporočal na sklepnem predavanju Bivaka IV. Na meje pa nismo gledali zgolj iz ptičje perspektive. Meje, ki jih prestopamo ali v življenju moramo prestopiti so lahko tudi notranje. V nas. Največja lepota popotovanj je namreč ravno v tem, da nas bogatijo. Nekateri se tega še predobro zavedajo, zato so temu podredili svoj celoten življenjski slog. Med njimi je tudi naš ambasador Arne, ki takšne in drugačne meje (kot mojster popotniškega novinarstva) prestopa že vrsto let. Kot že vsa leta poprej, je tudi na četrtem Bivaku postregel z vrhunskim predavanjem o mejah, ki jih je v svetu vedno več…

Bivak živi in še naprej vsako leto odpira svoja vrata.  Potovati je živeti!