Strasbourg – mesto vredno ogleda? [EYE 2021]

Med 7. in 10. oktobrom smo se odpravili v mesto Strasbourg na dogodek EYE, ki je potekal v Evropskem parlamentu. Sprva bi morda, glede na njegovo ime, sklepali, da gre za nemško mesto, a temu ni tako. Strasbourg je danes v celoti francoski, vendar nas predvsem arhitektura opominja, da je bilo mesto včasih tudi pod nemško nadvlado.

Prvi dan našega potovanja smo obiskali mestno jedro, kjer zagotovo ne moreš zgrešiti veličastne Strasbourške katedrale (Cathédrale Notre Dame de Strasbourg). Mojstrovina gotske in romanske arhitekture je pravi simbol mesta in je še posebej znana po astronomski uri v svoji notranjosti.

Dogodek EYE2021 je potekal zunaj in znotraj Evropskega parlamenta, kjer smo mladi lahko poslušali in tudi delili svoje ideje in zamisli o prihodnosti Evrope. V sklopu dogodka nam je bil dovoljen vstop v notranjost parlamenta, kjer smo si lahko ogledali in poslušali predavanja v polkrožni dvorani kot tudi v ostalih prostorih parlamenta.

Na dogodku EYE so ponujali tudi možnost organiziranega ogleda mesta in ogled mesta z ladjo. Mi smo izbrali slednje. Na ladjo smo se vkrcali pri Evropskem parlamentu, kjer je vsak dobil svoje slušalke, preko katerih smo izvedeli zanimive podrobnosti o posameznem preadelu mesta. Ladja se je ustavila pri dveh zapornicah, kjer je nivo vode nižji. Za zapornicami pa opazimo najlepši predel mesta Petite France (»Mala Francija«).   

In zakaj je tukaj najlepši predel mesta? V tem predelu opazimo polkrožne hiše, ki so okrašene s pisanimi koriti rož. Seveda, ker nam je bil ta del mesta tako zelo všeč, smo se v večernih urah vrnili nazaj in tudi ponoči je okrožje zelo čarobno, saj se vidijo odsevi hiš v vodi vzdolž kanala.

Dva pogosta stereotipa, ki vedno visita nad Francijo, sta: dobra hrana, slaba angleščina. In kljub temu da je Strasbourg turistično mesto, z Evropskim parlamentom, se kot obiskovalec težko znajdeš brez osnovnega razumevanja francoščine.

Meniji v restavracijah so v francoskem jeziku, natakarji običajno ne govorijo angleško, pogosto se niti ne trudijo razumeti. Zato je bolje, da se odpraviš jest, še preden ti kruli v želodcu, saj lahko traja nekaj časa, preden ugotoviš, kaj meni sploh ponuja.

Strasbourg – mesto vredno ogleda?

Je mesto, ki hkrati v enem čudovitem paketu prikazuje sodobni svet in preprostejše čase, ki so že zdavnaj minili. Ponaša se s prelepim okoljem ob reki, s stavbami kot iz pravljice in nenavadno mešanico nemških in francoskih vplivov.

Zaradi vse svoje lepote in pravljičnosti je Strasbourg mesto, ki ne da je samo vredno ogleda, ampak tudi ponovnega obiska.

Avtorici fotografij in zapisa sta Lea Lamovšek in Urška Golob.

Potvoanje, raziskovanje in poptniško poročanje tudi ne bi bilo mogoče brez: