Iz zelene dežele do zelenega Evropskega parlamenta [EYE 2021]

»Oprostite, da motimo. Ali nam lahko na kratko poveste kaj se vam zdi najpomembnejši problem, s katerim bi se moral spopasti Evropski parlament?« nas ustavi skupina mladih članov gibanja #STANDFORSOMETHING na ulici Strasbourga. »Najbolj me skrbi okoljska problematika. Verjetno ni preveč izviren odgovor?« vprašam Avstrijskega prostovoljca, ki nas je prvi ogovoril. »Ja, je kar pogostokrat omenjeno …« se iskreno nasmehne. Pravzaprav je moja neoriginalnost dobra novica za planet.

Mladim je očitno mar. Kaj pa Evropskemu parlamentu?

Pogosto slišimo o naraščajočih temperaturah, vedno manjših ledenikih in vedno večjih odstotkih izumrlih rastlinskih in živalskih vrst. Pogosto, vendar verjetno, ne dovolj pogosto.

Ukrepati je potrebno sedaj, majhna dejanja pa bodo izgubljala vrednost in pomen, dlje časa kot čakamo na resne spremembe. Ravno zato so izobraževalna predavanja in delavnice, ki jih je na letošnjem EYE-u organiziral Evropski parlament, tako pomembna.

Ena izmed bolj zanimivih delavnic je bila namenjena pogovoru o »zelenih službah«, kjer je pet uspešnih žensk predstavilo možnosti zaposlovanja, kjer ne rabiš »prodati svoje duše« za kup »zelencev«, ki jih potrebuješ za nakup nujnih življenjskih potrebščin.

Pravzaprav je precej navdihujoče slišati, da lahko svojo strast in ljubezen do okolja spremeniš v kariero, ki resnično naredi razliko. Kdo so bile vzornice, ki so predstavile svoje projekte? Dorottya Priskin, Jana Gheuens, Maria Constantinescu, Cass Hebron in Justine Laurent.

EYE2021 je omogočal tudi poglobljene pogovore o evropskem zelenem dogovoru, digitalnemu aktivizmu in kako ga izkoristiti v borbi proti podnebnim spremembam, o tem kako naše prehranske navade vplivajo na okolje, o COP26 v Glasgowu in še mnogo več. EYE21 je poskrbel tudi »Zeleno pot«, delavnice opozarjanja na okoljsko krizo, kjer so mladi imeli priložnost uporabiti svoj glas, predstaviti svoje ideje in izraziti svoje mnenje o problematiki. 

Da pa ni ostalo zgolj pri besedah pa so poskrbeli tudi z bolj aktivnimi delavnicami, kjer smo lahko ustvarjali z lastnimi rokami. Med najbolj priljubljenimi dogodki je bila menjava oblačil, modna industrija je namreč eden največjih svetovnih onesnaževalcev, zato je bolje, da oblačila, ki jih ne potrebujemo več, zamenjamo z nečim drugim, namesto da nam stojijo v omari ali pa jih enostavno zavržemo.

 

Poleg enkratnih dogodkov pa smo se lahko ves čas ustavili v šotorih in pri stojnicah, kjer so se predstavljale različne organizacije. Tudi tu je bilo vedno živahno. Pri Fridays for Future so izdelovali plakate, barvali ter ustvarjali z glino, European Climate Pact je predstavljal svoje delo, organizirani so bili celo »zmenki« kjer so razglabljali o perečih okoljskih temah. Ostali nismo niti praznih rok.

UN Environment Programme je pripravil poučne kvize o okolju in živalih, kjer si bil za uspešno reševanje nagrajen s svinčnikom, ki ga po uporabi »posadiš« in iz njega zraste rastlina. »Debatirajmo«, na primer, je bila delavnica Generation Climate Europe. Princip? Izžrebaš listek, na njem je napisana provokativna poved, nekdo od para jo zagovarja drugi pa ji nasprotuje.

Želiš igrati? Primeri povedi, ki so bile napisane na listkih:

  • Vsi ljudje bi morali biti vegani.
  • Voda v plastenkah bi morala biti prepovedana.
  • Vsaka država bi morala skrbeti za svojo okoljsko politiko.
  • Vsi bi morala uporabljati javni prevoz.
  • Reševanje okoljske krize je na ramenih posameznikov.

Mladim je mar za okolje. Kaj pa Evropskemu parlamentu?

Glede na organizirane dogodke na letošnjem European Youth Event se zdi, da ja. Ali pa se zgolj zelo dobro pretvarja. Pa vendar, ozaveščanje, izobraževanje, odgovarjanje na naša vprašanja, dajanje glasu tistim, ki ga običajno nimamo. Morda bo okolje končno prišlo v prave roke in EYE je odlično izhodišče za potrebne spremembe.

Avtorici fotografij in zapisa sta Lea Lamovšek in Urška Golob.

Potovanje, raziskovanje in ustvarjanje so nam omogočili: