Fotoreportaža: Ženske in politični prostor [EYE 2021]

Evropski mladinski dogodek je letos v živo potekal 8. in 9. oktobra. Nanj smo se odpravili tudi mladi popotniški novinarji iz Ljubljane, Celja in Nove Gorice.

Vsak od nas jev manjši skupini raziskoval temo, ki si jo je izbral. Udeleženke Anja, Katrina in Tina so se odločile, da se v svojem fotoblogu z dogodka osredotočijo na ženske in njihovo vključenost v politični prostor. 

 

Ko smo vstopile v evropski parlament, smo se odločile, da se bomo osredotočile na ženske in njihovo vključenost v politični prostor. Zahvaljujoč EYE smo imele priložnost obiskati mnogo delavnic, intervjujev in predavanj, na katerih smo se lahko pobližje seznanile z izbrano temo.

S stene s slikami predsednikov evropskega parlamenta pred in po prvih parlamentarnih volitvah je razvidno, da v prvem obdobju predsedstvo ni bilo zaupano nobeni ženski, v drugi eri pa sta med petnajstimi voditelji le dve ženski predsedovali evropskemu parlamentu.

Na prvih parlamentarnih volitvah leta 1979 je bila za predsednico Evropskega parlamenta izvoljena ženska: Simone Veil.”

Ena najbolj cenjenih francoskih osebnosti je preživela holokavst in je trdno verjela v združitev Evrope kot način zagotavljanja miru. Bila je ministrica za zdravje in se zapisala v francosko zgodovino po uveljavljanju zakonskih pravic žensk v Franciji, zlasti po zakonu iz leta 1975, ki je legaliziral splav, danes znan kot Loi Veil.

V parlamentu je celoten hodnik posvečen Simone Veil, kar dokazuje, da so ženske na političnem področju prav tako uspešne in cenjene kot moški; razlog za njihovo manj številčnost torej leži drugje.

Mlade ženske kažejo zanimanje za politiko in se vanjo aktivno vključujejo – v polkrožni dvorani (hemicycle) je ena od njih spregovorila o okoljski problematiki.

Skupina Sang Protection nas je na delavnici Menstruation: The Eternal Taboo seznanila z ovirami, s katerimi se srečujejo ljudje (poleg žensk še cis ženske, trans moški, non-binary osebe) z menstruacijo – predvsem zato, ker se v politiki o zastonj menstrualnih higienskih pripomočkih ali prostih dnevih ob močnih menstrualnih bolečinah sploh ne govori.

Ženske so tudi vse bolj aktivne na področju spolnosti. Na delavnici Activism for a Digital Era: Why Sex Education Matters sta Slovakinji odprto spregovorili o problematikah, s katerimi se soočajo mladi, ker v šolah nimajo predmeta “spolna vzgoja”. Poudarili sta tudi, kako pomembno je, da se svojih pravic zavedamo, jih zagovarjamo in se zanje borimo. Če jih jemljemo kot samoumevne, se lahko kaj hitro ponovi situacija s pravico do splava s Poljske.

Tudi moški se zanimajo za področja, kjer so v ospredju ženske in njihove težave – veliko jih je sodelovalo na delavnicah Women’s Policies Battle ter Menstruation: The Eternal Taboo.

Spoznale smo precej novih ljudi, med njimi tudi Francoza, ki se zelo zanima za položaj žensk in tudi aktivno sodeluje na tem področju. To dokazuje, da so tudi moški pripravljeni sodelovati in premostiti neenakosti med spoloma.

Ženske iz povsem drugačnih okolij povezujejo podobni interesi in težave; družijo se tudi zato, da bi jih skupaj rešile. Problemi torej ne le razdvajajo, pač pa tudi združujejo: različne kulture, vere, navade, ideje, izkušnje, rešitve …

Avtorice besedila in fotografij: Anja Leban, Katrina Manfreda in Tina Kosovel

Potovanje, raziskovanje in ustvarjanje so nam omogočili: